• Novice

Obvestilo

Druženje podružnice Severno Primorske v torek  8.5. 2018 ob 20:00 uri v gostilni pri Olgi - Vitovlje, odpade zaradi smrti v družini. Naslednje druženje bo potekalo v torek 5. 6. 2018 ob 20:00 uri v gostilni pri Olgi.

VABILO NA SPOMLADANSKI IZLET PO KRASU

PO KRASU, V SOBOTO DNE 12.MAJA 2018

Odhod ob 8. uri izpred hale Tivoli

Štanjel bo naš prvi in najzanimivejši postanek. Ogledali si bomo grad, predstavljena bo zgodovina naselja, okolice in glavne značilnosti Štanjela in Krasa. Izvedeli bomo katere znane osebnosti so bile povezane s Štanjelom, si ogledali cerkev sv. Danijela, eno najstarejših kraških hiš v naselju in se sprehodili po Ferrarijevem vrtu, ki ga je uredil arhitekt Maks Fabiani. Na ogled si lahko, proti plačilu vstopnine, ogledamo galerijo Lojzeta Spacala. Naša pot po Krasu se bo nadaljevala do Divače, kjer bomo obiskali Muzej slovenskih filmskih igralcev v pritličju Škrateljnove hiše, v nadstropju je stalna razstava posvečena igralki Iti Rini in osrednji informacijski prostor celotnega kompleksa. V nekdanji »štali« je na ogled razstava posvečena slovenskim filmskim igralcem, kompleks pa ima tudi hram s skednjem kot večnamenska dvorana in tudi letni kino.

Zadnji postanek pred kosilom je vas Lokev, kjer stoji znameniti obrambni stolp na Taboru, ki so ga leta 1485 zagradili Benečani za obrambo pred Turki. Kasneje je služil kot vaška žitnica, danes pa je muzej. Vitezi templarji so zgradili cerkev sv. Mihaela, ki se ponaša s freskami našega pomembnega slikarja Toneta Kralja. Ob cerkvi je tudi gotska kapelica Marije Pomočnice iz leta 1426.

Naše druženje na Krasu bomo zaključili s kosilom na turistični kmetiji Škerlj v Tomaju.

CENA IZLETA JE 30 EUR. V to ceno je vključen strošek organizacije in vodenja izleta ter kosilo. Avtobusni prevoz plača DPS - Podružnica Ljubljana.

PRIJAVA DO 3. MAJA 2018 NA TELEFON PATRICIJE 031 880 778 (VEČERNE URE)

Prisrčno vabljeni!

Predsednik podružnice Ljubljana, Stanko Kranvogel

Terme Snovik nudi ugodnosti za člane DPS

Dragi člani,

za vas Terme Snovik nudi naslednje ugodnosti:

• 20% popust na redne kopalne karte in na vse wellness storitve (masaže, savne, kozmetične storitve, fizioterapijo), po veljavnem ceniku. Popust ne velja na prenosljive vstopnice, darilne vrednostne bone ter vstopnice ter paketne ponudbe.
  • 10 % popust na aktualno ponudbo za bivanje.

Popusti se med seboj ne seštevajo.

Ugodnosti lahko koristite ob predložitvi članske izkaznice Društva psoriatikov Slovenije.

OBVESTILO ZA ČLANE DRUŠTVA PSORIATIKOV SLOVENIJE

Danes je bil v Primorskih novicah objavljen članek z naslovom Voljo članov povozili kar z dopisno sejo (spodaj link do članka). Društvo psoriatikov Slovenije se distancira od članka, ki na tendenciozen način prikazuje menjavo predsednika v Severno primorski podružnici, saj v njem ni realno prikazano dejansko stanje. Društvo je na novinarska vprašanja pred objavo članka odgovorilo in pojasnilo realno stanje ter v skladu s Pravili društva sprejeto odločitev predsedstva Društva psoriatikov Slovenije. Novinarko smo povabili na skupščino društva v Strunjan, kjer bi si lahko ustvarila svoje mnenje o delovanju in sami organizaciji društva, ki pa se je ni udeležila. V zvezi z neresnicami, ki so navedene v članku pa še enkrat poudarjamo, da interesi posameznikov v društvu ne morejo prevladati nad večino. Društvo bo še naprej izpostavljalo skrb za lastno zdravje bolnikov, nudilo podporo in zastopalo interese članov ter vseh bolnikov, na področju medicine pa pozivalo k skrbnejši obravnavi bolnikov z luskavico. Društvo psoriatikov Slovenije se od članka in nadaljne razprave distancira.

Društvo psoriatikov Slovenije

Vabilo na delavnico in kratko predavanje na temo Spoznajmo luskavico/psoriazo

plakat

Duštvo psoriatikov Slovenije skupaj z pedagoškima mentorja dr. Barbara Rodica in dr. Sergej Gričar

vabi na predstavitev projekta OOKAB, ki poteka po programu ŠIPK v katerem sodelujejo študenti FUPI in

FZV ter drugih fakultet in DPM Mojca. Pridružite se nam na delavnici in kratkem predavanju

SPOZNAJMO LUSKAVICO/PSORIAZO dne 9. 4. 2018 ob 18:00 v OŠ dr. Ivana Korošča Borovnica.

Na projektu smo zelo aktivni v osveščanju splošne javnosti o kožnih boleznih.

Vabimo vas k ogledu predstavitvene risanke: https://www.youtube.com/watch?v=3t5gJ8cUVFg

Projekt OOKAB lahko spremljate tudi na

- Instagram-u http://www.instagram.com/ookab_projekt

- Spletni strani http://www.ookab.si

Srečanje in posvet »Pomen dostopa do svetovanja o pravilni prehrani za kroničnega bolnika. Kaj je optimalna prehrana?«

Spoštovani!

Društvo za KVČB bo 28.3.2018 v Ljubljani organiziralo srečanje in posvet »Pomen dostopa do svetovanja o pravilni prehrani za kroničnega bolnika. Kaj je optimalna prehrana?« vseh zainteresiranih društev kroničnih bolnikov z namenom seznanitve z evropsko pobudo »Optimal nutrition for all« in oblikovanjem Slovenske platforme te pobude. Srečanje bo s pričetkom ob 15.00 potekalo v predavalnici št. 1 UKC Ljubljana, Zaloška 2, Ljubljana.

Prehrana predstavlja pomemben del ukrepov za izboljšanje zdravstvenega stanja pri kroničnih bolnikih, pri nekaterih stanjih in boleznih pa je prehrana ključni del obravnave in zdravljenja bolnika.  Presnovna stanja bolnikov so povezana z njihovim zdravstvenim stanjem,  kroničnimi boleznimi, akutnimi bolezenskimi stanji, krhkostjo (starostniki) in so tudi odraz socialnih težav. Pristop in njihova obravnava ima pomembno vlogo pri izhodu  bolnikovih zdravstvenih stanj. Zato mora imeti klinična prehrana posebno vlogo pri zdravstveni obravnavi bolnika v ambulanti družinske medicine, saj se ukvarja z vzroki, diagnostiko, spremljanjem, zdravljenjem prehranskih in presnovnih stanj kroničnega bolnika, ki so posledica kroničnega vnetja. Dostop do ustreznega prehranskega  svetovanja mora biti čim bolj približano bolnikom, saj je sedanja dostopnost zelo slaba in omogoča prodiranje raznih neustreznih in škodljivih prehranskih praks.

Da bi srečanje uspelo in imelo posledice tudi na odločevalce v našem prostoru je zaželena čim večja udeležba s strani bolnikov različnih društev s področja zdravja.

Preberite več...

Zahvala Dragici Dremelj, dolgoletni predsednici Društva psoriatikov Slovenije

Društvo psoriatikov Slovenije je v soboto, 17.3. 2018, na volilni skupščini izvolilo novega predsednika gospoda Stanka Preglja. Dolgoletni predsednici gospe Dragici Dremelj se zahvaljujemo za uspešno vodenje 12-letnega mandata, v katerem je največ pozornosti namenila ozaveščevalnim akcijam. Z odličnim čutom je psoriazo približala širši populaciji in splošno javnost seznanila s težavami, s katerimi se soočajo bolniki. V svojem mandatu je vzpostavila smernice za socialne programe. Pomoč na domu starejšim in manj gibljivim bolnikom s psoriazo je program, ki priča o njeni humanitarnosti in čutu do sočloveka. Ob koncu mandata se Dragici Dremelj in njenim sodelavcem iskreno zahvaljujemo za človekoljubnost in izkazano sočutje bolnikom s psoriazo in psoriatičnim artritisom.

Novemu predsedniku Stanku Preglju želimo veliko novih, svežih idej in uspešno vodenje Društva psoriatikov Slovenije.