• O psoriazi
  • Pogosto zastavljena vprašanja

Vpliv na vid oz. oči

Ali psoriaza oz. luskavica vpliva na vid oz. oči?

Psoriatične spremembe se lahko pojavijo na očesnih vekah, predvsem zgornjih, ter obrveh. Dolgotrajna prisotnost psoriatičnih sprememb na vekah lahko privede do spremembe površine in roba veke, ki se lahko spodviha navznoter ali navzven. V literaturi opisujejo pri psoriatikih spremembe tudi na drugih delih očesa in so domena oftalmologov, npr:

  • nespecifično vnetje očesne veznice,
  • spremembe v očesni roženici, kot so razne zamotnitve in infiltracije, drobne razjedice . . .,
  • redka so vnetja znotraj očesnega zrkla (vnetje šarenice in ciliarnika),
  • pogostost sive mrene (katarakte) je pri psoriatikih primerljiva s tisto pri splošni populaciji.

V primeru zdravljenja psoriaze s PUVA terapijo, kar pomeni uživanje psoralen tablet in obsevanja z UVA žarki, je velikega pomena, da psoriatik nosi ustrezna zaščitna očala takoj po užitju psoralena in še 24 ur po terapiji.

.

Mazilo Elocom in dojenje

Imam psoriazo in uporabljam mazilo ELOCOM za lajšanje bolezni. Zanima me, če omenjeno mazilo kaj vpliva na dojenčka, ki ga dojim?

Količina absorbiranih kortikosteroidov lokalnih pripravkov (kamor sodi tudi Elocom ung) v kri in nato izločanje v mleku še ni znana. Vsekakor vam v času dojenja svetujem, da uporabljate čim manjše količine omenjenega mazila, le na posamezne in najbolj trdovratne plake, in sicer vsak drugi dan ali dvakrat tedensko. Po treh tednih mazanja je smiselno narediti pavzo za nekaj tednov. Uporabljajte negovalna mazila kot je hladilno otroško mazilo. Odsvetujem uporabo Elocom mazila v področju dojk.

.

Luske v ušesni votlini

Pri zdravljenju luskavice se srečujem s težavo lusk v ušesni votlini, zato me zanima, kakšen je način zdravljenja psoriaze v ušesnih votlinah?

Luskavico v uhljih zdravimo lokalno podobno kot na drugih delih telesa oz. v lasišču. Luske zmehčate z obkladki z olivnim oljem in jih nato previdno odstranite (ne na silo!). 2-3X tedensko lahko namažete uhlje in/ali za uhlji ter v začetni del sluhovoda z lokalnimi kortikosteroidnimi pripravki v obliki mazil, krem ali losijonov. Pri nanašanju mazila si lahko pomagate z otroškimi vatiranimi palčkami. Ostale dni svetujem nego z negovalnimi mazili. Poskusite lahko tudi z mazilom z dodatkom calcipotriola (Daivonex ung ali Sorel ung 2x/dan).

.

Kako pogosto obolevajo za psoriazo otroci?

Kako pogosto obolevajo za psoriazo otroci?

Za psoriazo najpogosteje zbolijo ljudje v življenjskem obdobju med 15. in 40. letom. V otroškem obdobju je psoriaza redka.

Z raziskavami so dognali, da le 10% psoriatikov dobi prve kožne spremembe pred 10. letom starosti, po drugi strani pa kar 58% pred 30. letom starosti. Izjemoma se zgodi, da zboli za psoriazo dojenček, star nekaj tednov, čeprav so v literaturi opisani tudi taki primeri. Vsekakor predstavlja psoriaza v otroškem obdobju tako za otroka, njegove starše kot tudi za bližnjo okolico (sorodnike, sošolce, prijatelje, učitelje ...) veliko preizkušnjo.

Malemu bolniku in njegovim staršem se je potrebno v dermatoloških ambulantah še posebej posvetiti in jim razložiti naravo in potek obolenja, možnosti zdravljenja, provokatorje bolezni in jih spodbuditi, da se naučijo s psoriazo živeti in spopasti.

.

Kako pogosto obolenje je psoriaza?

Kako pogosto obolenje je psoriaza?

Luskavica je precej pogosto obolenje. V dermatoloških ambulantah predstavljajo psoriatiki 6-8% vseh pregledanih bolnikov.

Podatkov o pogostosti luskavice za Slovenijo ni. Imamo le rezultate raziskave pogostosti obolenja za luskavico, ki jo je opravil prim. Jože Arzenšek, dr.med., s sodelavci v letu 1984. Raziskava je bila opravljena na celjskem območju in je zajela 280.000 ljudi.

Ugotavljali so pogostost psoriaze v 1.18%. Po podatkih v literaturi je pogostost psoriaze v Evropi in severni Ameriki ocenjena na 2%. V različnih geografskih regijah in pri različnih etničnih skupinah lahko odstopa od tega povprečja. V severnih predelih Rusije in na Norveškem je pogostost psoriaze ocenjena na 5-10%. Pri nekaterih narodih je redkejša, npr. pri Kitajcih in Japoncih, medtem, ko je Indijanci skoraj ne poznajo. Ocenjujemo, da je psoriatikov v Sloveniji okoli 25000.

.

Kaj se zgodi, če prejme kdo kri krvodajalca z luskavico?

Kaj se zgodi, če prejme kdo kri krvodajalca z luskavico?

Luskavica ni nalezljiva bolezen in se ne prenaša s krvjo. Nevarnosti za nosečnice, v primeru prisotnosti zdravila Neotigasona v krvi, so že opisane pri predhodnem vprašanju. V kolikor je kri dajalca-psoriatika kompatibilna s prejemnikovo, zelo verjetno ni pričakovati zapletov. Verjamem tudi, da obstaja delež dajalcev krvi, ki imajo izrazito blago izražene psoriatične spremembe, za katere niti bolnik sam niti zdravnik ne posumi, da so psoriaza.

.

Ali je v krvi osebe z luskavico kaj posebnega?

V krvi psoriatika ni pravzaprav nič posebnega. Izvidi osnovnih laboratorijskih krvnih preiskav se ne razlikujejo od tistih pri zdravih ljudeh. Z bolj podrobnimi preiskavami lahko pri nekaterih bolnikih z luskavico ugotovimo odstopanja, ki pa niso značilna le za luskavico, npr. zvišana protitelesa IgA, prisotnost protiteles ANA itd. Krvne preiskave nam torej ne povedo, ali ima nekdo luskavico in ali bo morda tekom življenja za njo zbolel..

Kako je z možnostjo, da oseba z luskavico daruje kri kot krvodajalec?

 

Za odgovor na omenjeno vprašanje smo prosili predstojnico oddelka za transfuziologijo SB Celje, dr. Marijo Major-šunjeverič.

Bolnike z luskavico po pravilu zavrnejo kot krvodajalce. Raziskave zadnjih let kažejo, da sodi luskavica med avtoimuna obolenja. To so obolenja, za katera je značilna zmanjšana ali izguba tolerance do lastnih snovi t.i. antigenov. Proti njim tvori telo avtoprotitelesa. Preden bolniku transfundirajo dajalčevo kri, opravijo preiskave o kompatibilnosti dajalčeve in prejemnikove krvi. Pri avtoimunih obolenjih so lahko te preiskave motene. Drugi pomemben razlog za zavrnitev dajalca je, prejemanje nekaterih zdravil. Za zdravljenje težjih oblik luskavice uporabljamo zdravilo Neotigason, ki je teratogeno oz. povzroča hude okvare ploda, če ga uživa nosečnica. Kri dajalca, ki prejema omenjeno zdravilo, predstavlja nevarnost za nosečnice, če potrebujejo transfuzijo. Zdravnik trasfuziolog se lahko glede na anamnezo, klinični pregled in laboratorijske preiskave tudi individualno odloči o primernosti psoriatika za krvodajalca.

.

Sredstva za barvanje las

Katera sredstva za barvanje las priporočate pri bolnikih z luskavico v lasišču?

Poznamo 5 osnovnih metod barvanja las:

  1. Začasna obarvanost las
  2. Kovinske barve za barvanje las
  3. Naravne barve za barvanje las
  4. Delno obstojne barve za barvanje las
  5. Trajno obstojne barve za barvanje las

Ad 1

Barve za začasno obarvanost las se nahajajo v obliki sprejev, gelov ali pen. Imajo veliko molekulsko maso, zato ostajajo zunaj lasu na lasni kutikuli. Kutikula ali zunanja plast lasu izgleda kot smrekov storž, celice se prekrivajo in delajo zašcito spodaj ležecemu lasnemu korteksu in centralni meduli oz. sredici. Te barve se s prvim pranjem odstranijo. Umažejo lahko tudi obleko in perilo.

Ad2

Kovinske ali metalne barve za lase predstavljata svinčev acetat in srebrov nitrat. Najpogosteje se nahajajo v obliki vodne raztopine svinčevega acetata in glicerina z dodatkom žvepla. Raztopina se nanaša na lase dnevno in postopno se doseže rjava in črna obarvanost sivih las. Lasje sicer izgubijo lesk in imajo vonj po žveplu.

Ad3

Najbolj znana naravna barva že iz časov Kleopatre je kana. Prekrije tudi sive lase. Pri nekaterih ljudeh je možna alergija na sestavine v teh rastlinskih preparatih.

Ad4

Delno obstojne barve za lase imajo nizko molekularno težo in so sposobne prehajati skozi lasno kutikulo v sam las, vendar se predvsem s pranjem iz las tudi znova odstranjujejo. Ne vsebujejo hidrogen peroksida, zato z njimi ne moremo odtenka las posvetliti. Obstojne so nekaj tednov.

Ad 5

Trajno obstojne barve na laseh vključujejo beljenje las s hidrogen peroksidom, s čimer odstranimo iz las lasten pigment oz. melanin. Ta proces lahko pospešimo z dodatkom kemikalij, kot sta amonijev in kalijev persulfat. S tem postopkom se uniči precej lasnega keratina. Postopku beljenja sledi dodajanje nove umetne barve, ki vsebujejo kemične sestavine kot so para-fenilendiamin ali para-toluendiamin. Pri omenjeni obliki barvanja las je le-ta obarvan trajno, barva iz notranjosti lasu ne uhaja več.

Omenjeni postopek je najbolj agresiven in vse omenjene kemikalije lahko dražijo in poškodujejo samo lasišče. Ta postopek je zato za bolno lasišče neprimeren. Možen je pojav alergije, predvsem na para-fenilendiamin in podobne sestavine.

Pri psoriatikih z bolnim lasišcem agresivne postopke z uporabo hidrogen peroksida, amonijevih spojin, para-fenilendiamina in podobnih odsvetujem. Bolje je, da se odločite za naravne barve, npr. kano.

.